Tuesday, October 4, 2011

Rempah BBQ

JOM KE DAPUR CIK JAH =)

Semalam da bg respi ketam...mlm nie apa kata kite buat ayam plak nak?? ha...mmg da tau korang mmg suka ayam kan hihihi..cik jah da la respi nie...kira time2 istimewa mmg selalu org buat...nak tau ape hihihi BBQ AYAM la hihihi...Nie respi sendiri tau...da byak kali da cik jah buat...Alhamdulillah klu makan 1 kali mmg nak lagi hihihi

BAHAN-BAHAN

1 ekor ayam (dipotong ikut citarasa sendiri untuk BBQ)
15 biji bawang merah (dikisar)
5 Ulas bawang putih ( dikisar)
15 cm halia (dikisar)...halia xpe byak utuk lembut kan ayam=)
500g gula
6 biji limau nipis (diperah)
1 botol sos BBQ
5 batang serai (dikisar)
Garam secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN

1. Ayam yang  siap dipotong hendaklah bersihkan 
2. Bawang merah,bawang putih,halia serai dikisar.
3. Masukkan bahan yang dikisar bersama dengan gula sos BBQ dan garam . Kalau ada madu blh la dimasukkan sekali.lg sedap tp klu xde xpe hihihi=)
4.Masukkan Ayam dan gaul sehingga sebati.
5. Perap ayam dalam 2 @ 3 jam...lagi lama perap lg best...sebelum bakar



........SoS nie sesuai untuk semua makanan laut dan darat...ayam ,ketam sotong...cume kalau daging kite tambah kan asam limau nipis supaya hanyir daging hilang...selamat mencuba ye semua hihihihi


....jangan lupe singah2 ke dapur cik jah lg ye hihihihi..tQ =D..........


No comments:

Post a Comment